Pin It
19/05 2014

Диабет и инсулт: има ли спасение?

Една от тежките последици от развитието на диабета е високият риск от инсулт. Това произтича от състоянието на кръвоносните съдове: поради диабетните усложнения стените им губят еластичността си и обрастват с холестеролни плаки. Опасностите са две: непълноценно насищане с кислород на участъците, за които са отговорни определени артерии (мозъка), и запушване/разкъсване на артерия или мозъчен кръвоизлив, т.е. инсулт. Най-нови проучвания в тази област сочат, че диабетът повишава риска от инсулт от два до четири пъти.

диабетДиабетиците трудно и по-рядко се възстановяват след инсулт
Освен по-честата проява на инсулти при хора със захарен диабет, по-високи са и други негативни показатели: повече смъртни случаи и по-малко успешна ремисия при преживяване. Това е обяснимо – инсултът поразява един организъм, който има вече достатъчно сериозни проблеми с увреждания на кръвоносните съдове, нервните връзки, а вероятно и други системи и органи. Още нещо недобро: по-висок е и рискът от последващ инсулт.
Диабетиците имат нужда от по-дълъг болничен престой и по-сложна рехабилитация след инсулт. За жалост бумерангът на страданието се връща обратно и усложнява допълнително основното заболяване. Точно по тази причина преживяването на човек с диабет, прекарал инсулт, няма дълга перспектива.
Диабетът винаги е споменаван сред първите три рискови фактора за инсулт.

Диабетът и инсултът имат общо “стартово копче”
При цялата пъстрота на причините, водещи до диабет, а впоследствие и до възможен инсулт, двете диагнози са, така да се каже, свързани с общо “стартово копче”. Тези болести се превръщат в бич на съвремието поради начина ни на живот: нездравословно хранене, стрес, ниска физическа активност. Тъжно и страшно е, че все по-млада става възрастта на диабета, а това смъква и границата за проява на инсултите. Липсата на физическа активност повишава риска от диабет или/и инсулт с цели 17%!

Възможно ли е инсултът да пощади човека с диабет?
Категоричен отговор на такъв въпрос никой не може да даде. Но един диабетик трябва да е наясно, научавайки диагнозата си, какво може да му се случи и как да намали подобна опасност. Азбучни правила: контрол над показателите на кръвната захар, здравословно хранене и режим на живот, подходяща физическа активност, поддържане на оптимално тегло. Редовен прием на препоръчаните медикаменти.
Диабетикът е обречен да се образова в болестта си, ако иска да живее по-дълго и с повече комфорт. Не е задължително да му се случат всички лоши неща, свързани с усложненията на болестта. Медицината ще му помага, но най-добрият доктор ще си е той самият.

Добавете коментар