Pin It
24/10 2016

Билколечение при заболявания на сърдечно-съдовата система

Билки и билколечение за добро здраве на сърцето!

От заболяванията на сърдечно-съдовата система на билколечение се поддават следните:

  • Дегенеративни сърдечно съдови заболявания (атеросклеротична миокардиосклероза, миокардит, миокардиосклероза със и без сърдечна недостатъчност);
  • Функционални сърдечни заболявания (ритъмни смущения, сърдечна невроза);
  • Хипертония I и II степен.

Използвайте билкови съставки при лечение на сърдечни заболявания

При някои сърдечни заболявания с билколечение могат да се постигнат сигурни резултати. И днес най-добрите средства за лекуване на сърдечна декомпенсация са лекарствата от растителен произход. Препаратите, получени от червен напръстник (Digitalis purpurea), вълнист напръстник (Digitalis lanata), гороцвет (Adonis vernalis), строфанта (Strophanthus kombe), морски лук (Scilla maritima) и др. са изключително ефикасни. Изолирането на активните им вещества дава възможност за точно дозиране и индивидуално лечение.Билколечение за здрава сърдечна функция

Билколечението е метод с благоприятен ефект при сърдечни смущения от нервновегетативен или ендокринен произход и при начални увреждания на миокарда. В тези случаи лечението се провежда под непосредствен контрол на лекар! Важно е да знаем, че не може да се разчита на резултатно билколечение при напреднали сърдечни пороци на клапите със застойни явления и напреднали миокардни увреждания.

Излекувайте атеросклеротичната миокардиосклероза с билки…

Миокардиосклерозата е хронично заболяване. Тя е последица от коронарната атеросклероза и е причина за дегенеративни процеси в миокарда. Развива се в резултат на исхемична болест на сърцето, която предизвиква дистрофични промени в сърдечния мускул. Около 50% от случаите със сърдечна недостатъчност у болните на възраст над 50 години се дължат на атеросклеротична миокардиосклероза.

На билколечение и профилактика подлежат неусложнените случаи с коронарна недостатъчност и с ритъмни и проводни смущения. За тази цел се използват дроги, чиито съставки разширяват коронарните съдове и имат диуретично действие. Такъв ефект оказва глоговият цвят. Той разширява коронарните съдове и подобрява кръвоснабдяването на миокарда, с което се отстраняват субективните оплаквания от коринарен произход. Подобреното хранене на сърдечните влакна повишава тяхната активност и поддържа нормалния им жизнен тонус – в резултат изчезват и смущенията в ритъма.

Гороцвет - лечебна билка Благоприятен ефект върху сърдечната дейност имат и стръковете на гороцвет. Гликозидите, съдържащи се в гороцвета, усилват сърдечните съкращения, забавят сърдечния ритъм, като удължават диастолата. Те се препоръчват при сърдечна недостатъчност, съпроводена със смущения в проводната функция в снома на Хис.

Билката влияе и пряко върху уринообразуващата функция на бъбреците и има изразен и седативен ефект. Прилага се с огромен ефект при сърдечни неврози, смущения в сърдечната дейност при Базедова болест, епилепсия и др.

Друго растение с подобен ефект е чесънът (Allium sativum). Съдържащият се в него алилродан улеснява обмяната на йод и понижава нивото на кръвното налягане. В чесъна са концентрирани множество ензими, витамини, фитонциди, мъжки и женски полови хормони, както и антибиотични вещества, които определят жизненоважното му значение за организма. Доказан е съдоразширяващият му ефект върху коронарните и периферните кръвоносни съдове, при склеротично изменение например на съдовете на ретината, на мозъка или на крайниците.

Добавете коментар