Pin It
23/09 2015

Афтите не обичат чисто и се лекуват трудно

Афтите представляват добре локализирани и плитки язвички, които се срещат най-вече по бузите, езика, небцето и венците

афти
Появата им може да се предхожда от кратък период на парене, сърбеж или боцкане. След като се развие лезията, идва и болката, която се засилва при механичен натиск или контакт с храни и напитки.

Различават се три основни вида афти. Малките са най-често срещани. Техният размер е около 2-5 мм. При групиране се струпват от 2 до 6. Заздравяват за 7-10 дни, без да оставят белег. Обикновено причини за появата им са стомашно-чревни смущения, локална травма или остри инфекции. Малки афти могат да предизвикат и стресът, хормоналните промени и някои алергии. Големите афти се срещат в 10-15% от случаите. Техният размер надхвърля 1 см в диаметър. Заздравяват бавно и в повечето случаи оставят белег. Появяват се най-често след пубертета, с предпочитание към женския пол. Херпетиформените афти са по-миниатюрни от малките. Те са от 1 до 5 мм, но имат подчертана склонност към групиране. Отминават за 10-ина дни. Тяхната поява може да сигнализира за хранителна алергия или за дефицит на желязо, витамин В12, фолиева киселина.
Много често афтите се развиват за първи път в детството. Рецидиви може да има след голям период от време, но не са установени точни интервали между отделните им появи. За съжаление, няма профилактична мярка срещу тези образувания в устната кухина.

Когато лезиите избият, е добре да се избягват пикантни храни и газирани напитки. Приемът на витамини и пробиотици в комбинация с добра орална хигиена ускорява заздравяването им. След измиването на зъбите, като внимавате да не трамвирате афтата, е желателно да използвате вода за уста с антисептик, разредена кислородна вода или запарка от лайка. Ако раничката не заздравява повече от две седмици, възможно е тя да сигнализира на системно заболяване или да представлява друг тип лезия. В такъв случай е наложително да се консултирате с денталния си лекар.

Добавете коментар