Pin It
16/05 2014

5 фактора укрепващи имунитета

Функциите на имунната система зависят до голяма степен от начина на живот, който води човек. Доказано е, че здравият имунитет запазва здравето, успешно унищожавайки вредните бактерии и микроорганизми. Човек може не само да помага на имунитета си, но и да му пречи да изпълнява определени функции. Мнозина правят това несъзнателно, без да се замислят каква колосална вреда нанасят на своя организъм.

2wedБритански учени са направили списък с фактори, които понижават защитните функции на имунитета.

5 фактора укрепващи имунитета!

Захар
Медицинските изследвания показват, че хора, които за кратък период от време, заедно с храната приемат над 100г захар, три пъти повече подлагат на опасност квоя организъм от проникване на вируси и бактерии. По този начин уязвимоста на организма е с продължителност приблизително 18 часа. След това имунитета се възстановява, но захарта не изчезва безследно.

Малко количество вода
Дефицитът на вода в тялото понижава неговите функционални способности. Почти всеки човек страда от дехидратация, но не всеки го осъзнава и разбира сериозноста на този проблем.

Запушване на носа
Всички знаем, че носът е вратата за вирусите и бактериите. За да не принакнат в тялото в носът се създават специални клетки. При вдишване през носа въздухът се прочиства от алергените, праха и микроорганизмите, поетият въздух се овлажнява и обработен постъпва в бронхите, трахеята и белите дробове. Нарушението на носовото дишане често е причина за заболяване на долните дихателни пътища. Това създава недостиг на насищане с кислород на кръвта, което нарушава работата на мозъка.

Стрес
Емоциите, които човек изпитва се отразяват върху организма. При позитивни емоции в тялото ни се изработват позитивни хормони, при стрес – хормони на стреса, които подтискат дейноста на имунната система.

Недоспиване
Човек, който постоянно не си доспива е по-склонен към сърдечно съдови заболявания, затлъстяване и отслабване на имунитета. Защото нашата имунна система се възстановява именно по време на сън, а при недоспиване имунната ни система не успява да се възстанови напълно.

Добавете коментар