Използвайте тези 5 храни за прочистване на организма от холестеролни плааки. Честата им употреба гарантира здраве на кръвоносните съдове


НАР

Фитовеществата, съдържащи се в нара, са мощен антиоксидант. Те защитават съдовата система на организма от окисляването на мазнините. Редовната му употреба намалява натрупаните холестеринови плаки и предотвратява образуването на тромби в артериите.

Най-удивителното е, че нарът стимулира изработването на азотен оксид в кръвта, което помага вените да се държат отпуснати и да се поддържа оптимално налягане в кръвта.

ЛЕНЕНО СЕМЕ

Семената лен са на едно от първите места в списъка на т.нар. „суперпродукти“ – хранителните им свойства са много важни за здравето. Те съдържат необходимите мастни киселини, антиоксиданти, белтъчини и други полезни съединения, които намаляват възпалението и подобряват здравето на сърцето.

Лененото семе е отличен източник на алфалинолева киселинна (АЛК), която помага да се запазят артериите чисти от налепи и липиди. Освен това фибрите се свързват с частиците „лош“ холестерин за по-лесното му отстраняване.

ЗЕХТИН

Всекидневната употреба на студено пресован зехтин е отличен начин да подобрите здравето на сърцето, особено ако имате високи нива на холестерина.

Този сорт масло е „полезна” мазнина и е по-малко склонно към окисление в сравнение с други растителни масла.

АВОКАДО

Този вкусен плод се характеризира с високо съдържание на мастни киселини и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Само едно авокадо на ден намалява нивото на липидите в организма, подобрява метаболизма и значително намалява риска от развитие на атеросклероза.

ДОМАТИ

Трудно е да си представим салатите без домати. Те съдържат мощни антиоксиданти, които намаляват нивото на холестерина и налепа от мазнини по стените на артериите. Най-полезни са в суров вид, в салати или във вид на сок. Тогава запазват по-голямата част от свойствата си, макар че ликопинът е един от оксидантите, които усилват действието си при термична обработка.