Pin It
09/03 2018

5 симптома, които алармират за проблеми със сърцето

Когато са налице проблеми със сърцето, няколко са симптомите, които може да алармират за тях. Ето и 5 от по-разпространените


ЗАДУХ

Внезапното задъхване, буквално на равно място, може да е признак на астма или хронична обструктивна болест на белите дробове. Но задухът може да предупреждава и за сърдечен пристъп или сърдечна недостатъчност. Този симптом показва, че кръвта не пренася добре кислорода, което води до проблеми с дишането.

ИЗПОТЯВАНЕ

Аномалното потоотделяне, особено в състояние на покой, може да говори за сърдечни проблеми и за възможен внезапен сърдечен пристъп. В този случай обикновено се появява усещане за студена пот миг преди самия пристъп.

БЛЕДА КОЖА

Когато човек има проблеми със сърцето, кръвта не може нормално да насища с кислород тъканите, затова кожата изглежда бледа и болнава. Този симптом е по-забележим, когато човекът всеки момент ще- получи сърдечен пристъп или има проблеми с кръвното налягане.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТАВИТЕ

Има множество хронични заболявания, които могат да предизвикат възпаление на ставите. Те не бива да се подценяват като симптом – той може да бъде предизвикан също и от високо кръвно налягане. В този случай възпалението е свързано със задържане на течности в тъканите, което влияе на циркулацията на кръвта и еластичността на артериите.

УМОРА

Този симптом най-често се проявява при жените и може да възникне в моментите преди сърдечния пристъп. Въпреки това понякога умората се появява няколко седмици преди възникването на проблемите гсъс сърцето.

Чувството за умора се появява заради трудностите, свързани с насищането на клетките с кислород, тъй като кръвта трудно преминава през артериите. Разбира се, тази реакция трябва да се оценява в съчетание с други симптоми, тъй като чувстваме умора практически при всякакви здравословни проблеми.

Разпознавате ли тези симптоми? Ако е така, не пренебрегвайте редовните медицински прегледи, за да установите навреме дали имате застрашаващи здравето ви проблеми със сърцето. Водете активен и здравословен начин на живот – това е единственият начин да намалите риска.

Добавете коментар