Pin It
09/03 2018

3 вида хипертония мъчат съвременните хора

Откриването и лечението на хипертония може да става по два начина. Чрез тях се открива т.нар. резистентна хипертония


Холтерът показва дали пациентът си е взел лекарството. Ако сутрин го изпие, кръвното спада дори и малко (ако ли взема бета-блокер, сърдечната честота е леко забавена), това е доказателство, че си е изпил хапчето. Ако наляга-
остава високо въпреки приема на лекарства, това доказва наличие на резистентна хипертония.

Другият метод е импеданснакардиография. Тя установява механизма, по който се вдига кръвното. Така помага да се подбере най-подходящото хапче за него, като ненужните се спират. В резултат хем се намалява общият брой лекарства, които се пият дневно, хем спада рискът пациентът да пропусне някое.

Има три вида високо кръвно, което трудно се овладява. Единият е със задържане на течности. При него има леки отоци по краката, но невинаги. Те не бива да се бъркат с отоците при сърдечна недостатъчност. При установена нощна хипертония с холтер има и задръжка на течности. Както и при хората, които консумират повече сол. Тяхната резистентна хипертония добре се повлиява от лекарства.

Вторият вид е с повишена симпатикова активност, т.е. на един дял от нервната система, който регулира вегетативните функции. Той се лекува с друг вид хапчета.

Третият тип е почест при стари хора, чието систолно налягане е високо, а диа-столното е нормално или ниско. Това е заради силно намалена еластичност на артериите, които са като твърди тръби. И кръвното варира – ту е високо, ту е ниско.

„С холтера и импедансната кардиография може да се уточни кой от тези 3 типа е резистентната хипертония и да се подбере точното хапче – казва пред вестник „Здраве без лекарства“ проф. Раев. – 95% от страдащите от нея идват при нас да търсят помощ. Клиниката ни е с такава насоченост и имаме специална апаратура.“

Добавете коментар