Pin It
07/03 2018

Ябълките са най-полезни за цялостна детоксикация на организма

За ползите от ябълките са знаели още древните гърци и римляните. Този най-достъпен у нас плод е незаслужено пренебрегван, особено през зимата


А той не само засилва имунитета, но помага за регулиране на теглото в сезон, когато то неизменно скача.

Най-ценен в ябълките е пектинът. Той се свързва с мазнините и токсините и подпомага изхвърлянето им. В състояние е да изнесе дори солите на желязото, живака и кобалта, с които ни трови замърсеният въздух. Освен това пектинът поддържа минералното равновесие в тялото, подобрява храносмилането, като разгражда в червата онези частици, които не са преработени напълно. За всичко това помагат и многото фибри в плода. Те са в голямата си част водноразтворими, образуват желе в червата и така активират перисталтиката.

Ябълките са ценни с голямото количество желязо и фолиева киселина, които не достигат на 80% от жените. Калият пък нормализира киселинността в организма, смятана за една от причините за наднорменото тегло. Извлича излишната вода и пречи за образуването на целулит.

Диетата с ябълки може да е краткосрочна или продължителна. Например веднъж в седмицата може да ядете само ябълки и извара. Така ще детоксикирате организма и ще поддържате теглото си. За по-сериозно отслабване е подходяща дълга програма.

Добавете коментар