Pin It
20/12 2017

Червено цвекло – най-доброто естествено средство при хроничен запек

Римляните вярвали, че когато мъж и жена ядат от едно цвекло, ще се влюбят. Днес учените са установили, че стимулира работата на мозъка

цвекло
Кореноплодното е здравословна храна, ценна добавка към диетичното меню. Въпреки високия гликемичен индекс цвеклото носи много повече ползи. Богато е не витамини от В група, а те са задължителни за качествен метаболизъм. Смята се за един от най-добрите активатори на разграждането на мазнините.

Сокът на цвеклото стимулира черния дроб и бъбреците, активизира храносмилането, укрепва имунитета. Аминокиселината бетаин действа прочистващо на стомаха и червата. Като се добави холинът, детоксикацията на целия организъм е гарантирана. Богатото съдържание на растителни фибри засилва ценните му

Диетата с цвекло ще е още по ефективна, ако добавяте всеки ден към менюто си по чаша сок от цвекло. Смесете го със сок от морков, ябълка и лимон. Обогатен с няколко капки мед, той може да е следобедната ви закуска.

Полезните свойства на червеното цвекло, неговата специална хранителна стойност са свързани с две точки. На първо място, то има уникален набор от елементи, които не се срещат никъде другаде. Второ, цвеклото съдържа голям брой вещества, които не се променят и не изчезват по време на готвене. Използването на варено цвекло не предизвиква никакво съмнение. Затова може да разнообразявате както с червено цвекло, което е сурово, така и с приготвено на пара.

Цвеклото е полезно при хроничен запек. Това е благодарение на фибрите, органичните киселини и други елементи, които регулират метаболитните процеси и подобряват чревната перисталтика. Цвеклото е „чистачка“ номер 1 на организма. То дезинфекцира червата, включително чрез елиминиране на гнилостните бактерии, а не само чрез механичните ефекти на фибрите.

Добавете коментар