Pin It
21/12 2017

Чаша топъл чай е в състояние да предотврати загубата на зрението

Загубата на зрението може да се предотврати с редовната употреба на чаша топъл чай. И с навременна, диагностика, разбира се

чай
Учени от Калифорнийския университет анализирали данни от голямо проучване, в което взели участие около 10 000 души. 1678 доброволци са подложени на пълен офталмологичен преглед. При 84 от тях (5%), била открита глаукома – прогресивно заболяване, което води до постоянна слепота.

Експертите са се интересували главно какви напитки са предпочитали участниците в изследването през изминалата година. Също така, доброволците бяха запитани колко често са пили тези напитки, съобщават Zee News. Проучването показва, че дневната консумация на чай (най-малко веднъж на ден) намалява риска от глаукома. При любителите на горещ чай вероятността от развитие на глаукома е била намалена с 74%.

Кафе с кофеин и без кофеин, безкофеинов чай, студен чай и други безалкохолни напитки не се отразяват на риска от глаукома. Според експертите, загубата на зрението се предотвратява от антиоксидантите, невропротекторите и противовъзпалителните съединения, съдържащи се в чая. Както знаете, те предпазват от сърдечни заболявания, рак и диабет. Предишни проучвания показват, че глаукомата се свързва с окисляването и увреждането на невроните.

Добре е да се знае, че черният чай пази от затлъстяване. Затова е добре да се редува зелен, черен и билков чай.

Черният и зелен чай оказват значително влияние върху чревната микрофлора. И, очевидно, черният чай предпазва от затлъстяване и укрепва здравето не по-лошо от зеления.

Добавете коментар