Цинкът е от микроелементите, които са жизненонеобходими. Той участва в много ензимни реакции, свързани с метаболитното равновесие, възпалението и имунитета


Цинкът безспорно е много полезен минерал. Значимостта му за човека е установена през 1961 г. и оттогава непрекъснато се изследват механизмите на действието му.

Децата и възрастните имат нужда от цинк, но в различни количества – от 0,6 мг до 2,6 мг дневно. В тялото той е между 2 и 3 грама.

Днес е стандарт при остри и хронични възпаления на дихателната система цинкът да се взема заедно с други лекарства, тъй като ускорява оздравяването. Приет няколко часа след началото на грип, сериозно облекчава симптомите. Побеляване на косата, лющеща се кожа, трудно заздравяващи рани, проблеми с простатата и сперматогенезата също са заради дефицит на цинк.

Каква е връзката на цинка с рака?

Установено е, че при над 50% от случаите на рак на главата (езика, фаринкса, хипофаринкса, небцето) има недостиг на цинк в организма на болния. Ако недостигът е голям, туморите са особено агресивни. Хората с такъв рак употребяват повече алкохол и са пушачи, а при алкохолиците най-често се диагностицират ниски нива на цинка.

Голямата новина за 2017 г. поднесе екипът на д-р Жу Пан. Той доказа, че цинкът забавя растежа на туморните клетки при рак на хранопровода. Още по-важното е, че екипът откри как става това.

„Нашето изследване за първи път установява, че цинкът възпрепятства свръхактивните сигнали в туморните клетки, свързани с калция, каквито няма в нормалните клетки. Така цинкът селективно потиска растежа на раковите клетки“, обясни тя.

Според други учени болните от рак на кожата, които приемат цинк, са с по-малко увредена ДНК и лечението им е по-успешно.

Макар още да не са осветлени механизмите, по които цинкът въздейства на рака, несъмнено е, че неговият недостиг предразполага към рак на кожата, на хранопровода и на органите на главата и шията.

Освен от хранителни добавки цинкът може да се набавя и чрез някои храни. На първо място това са стридите, телешкото и агнешкото. От растенията първенството е на тиквените семки, следвани от спанака. Млякото пречи на абсорбцията на цинка, така че е добре да не се съчетава при приема.