При често тежко главоболие и мигрена избягвайте шоколад; цитруси, ядки и спете 7-8 часа


Мигрена е заболяване, което причинява продължителни, интензивни, понякога напълно непоносими главоболия. Заболяването мигрена може напълно да лиши човек от сън и почивка, да унищожи кариерата и личния му живот. Как да преодолеем тази болест? Какви методи на лечение предлага съвременната и древна медицина?

Особено голямо внимание трябва да се обърне на храненето.

Добре е да се избягват шоколад, цитрусови плодове, ядки, френски сирена заради съдържащото се в тях съединение тирамин. Алкохолът също е противопоказен, защото води до резки промени на нивото на невротрансмитера серотонин в мозъка. Обезводняването на организма прави болките по-силни, посочват медиците.

При редовни пристъпи на мигрена личният лекар вероятно ще препоръча медикаментозна профилактика. Тя най-често включва главно противоепилептични лекарства – бетаблокери, и калциеви антагонисти, защото калцият повишава възбудимост-та на клетките.

Причини и провокиращи фактори

За щастие натрупаният в продължение на много векове опит за мониторинг на пациенти с мигрена дава възможност да се идентифицира това, което обикновено се предхожда от вълна от болка.

Основните тригери („задействания“) на мигренаta са общоизвестни:

Неврологични фактори. Те водят до мигренoзна атака, която е следствие на стрес, умора, интензивни преживявания.

Хранителни фактори. Вече споменахме алкохола. И лидер в този тъжен конкурс не е водката, а пенливите вина, шампанското, сайдера. Това означава, че напитките съдържат газ, което ускорява усвояването на алкохола. Може да доведе до атака на мигрената и използването на редица продукти, сред които ядки, шоколад, сирене, риба.

Хормонални препарати. Често мигренозните атаки се придружават от прием на хормонални контрацептиви.

Разстройства на съня. И няма значение дали има нарушение на режима в липсата на сън или сънят е в излишък.

Външни фактори. Провокирането на атака може да бъде факт и от промени на времето, колебанията в атмосферното налягане. Пътуване до друга климатична зона, също.