Усложненията от ревматоидния артрит могат да влошат качеството на живот на всяка жена. И ако това съвпадне с менопаузата, става още по-лошо

артрит
Учените анализирали данни от 8189 жени с ревматоиден артрит – хронично автоимунно заболяване, при което засегнати са основно малките стави на ръцете и краката. Изследователите установили, че участниците, които са били жени в предменопауза, физическото състояние се влошава по-бавно, отколкото при жени в менопауза, пише Декан Кроникъл .

Жените са изправени пред ревматоиден артрит три пъти по-често от мъжете. Предишни изследвания са показали, че хормонални промени (например, поради раждане) влияят на процеса на ревматоиден артрит. Така че, по време на бременност, рискът от заболяването намалява, а след раждането – се увеличава.

В допълнение, преждевременното начало на менопаузата увеличава вероятността от развитие на ревматоиден артрит. Изследователите са решили внимателно да проучат връзката между менопаузата и ревматоидния артрит. Оказа се, че менопаузата утежнява хода на това заболяване. Според експертите са необходими допълнителни проучвания, за да може да се дадат повече сведения по въпроса.

Добре е да се знае, че някои продукти могат да забавят прогресията на ревматоидния артрит. Учените от Индия твърдят, че боровинките и зеленият чай са спасение от болката, подуването и скованосттта на ставите при ревматоиден артрит. Те дори могат да забавят прогресията на заболяването. Експертите препоръчват на хората с ревматоиден артрит да използват още сушени сливи, нар, джинджифил, куркума и зехтин.

Според експертите хората, страдащи от ревматоиден артрит, трябва да спрат да употребяват алкохол и цигари и да се хранят както им е удобно или приятно. Те трябва да преминат към средиземноморска, веганска, елементарна диета, състояща се от жизнено важни вещества, които лесно се усвояват, или елиминираща диета, която включва изключването на определени вещества.