При болка от различен характер, първото, за което се сещаме, са обезболяващите. Но, ако болката стихне, означава ли това, че няма други поражения на здравето?


Едно ново изследване в областта на болката и болкоуспокояващите е на път да даде потвърждение на опасността от злоупотреба с болкоуспокояващи.

Популярните обезболяващи, според тайвански експерти, представляват реална заплаха за живота. Както се съобщава от РИА Новости , ибупрофен, диклофенак, целекоксиб, мефенаминова киселина и напроксен увеличават риска от инфаркт и инсулт. Учените се позовават на медицинските данни от изследването и наблюдението на 56 000 души с високо кръвно налягане.

Така че, един човек от всеки 330 възрастни, използващи ибупрофен, има сърдечен удар или инсулт в продължение на четири седмици. Хапчето Целекоксиб беше още по-опасно. То причинява удар или сърдечна атака на всеки 105 човека. На свой ред, тези усложнения възникват, когато диклофенак се приема от всеки 245-ти човек. И когато се приема Напроксен – на всеки 214-ти.

Най-малкият риск, както се оказа, е повишения прием на мефенамова киселина. При употребата на тази киселина се наблюдава инсулт или сърдечен удар при всеки 394-ти човек. Между другото, експертите не за първи път говорят за опасностите от болкоуспокояващи. Както показаха скорошните проучвания на учени от университета в Нюкасъл , болкоуспокояващите могат да провокират затлъстяване, безсъние и хипертония.

И много отдавна учените предупреждават, че честия прием на Ибупрофен може да предизвика повишаване на кръвното налягане. Хората, които имат артрит, също са изложени на риск от сърдечни заболявания и инсулт, ако приемат ибупрофен за потискане на болката, пише Daily Mail с препратка към университетския кардиологичен център в Цюрих. Оказва се, че ибупрофен увеличава налягането повече от другите лекарства за болка.