Пиенето на кафе сутрин рано, веднага след като сме се събудили не е въпрос само на навик. Това е цяла религия


Да се пие кафе сутрин е по-скоро механично действие, отколкото съзнателно. И все пак, много хора са зависими именно от този не чак толкова полезен сутришен ритуал.

Кафето е едно от най-популярните сутрешни напитки. Някои просто не могат да си представят началото на деня без кофеин. Сутрешната чаша кафе ободрява не по-лошо от студения душ, казват мнозина. Но, както показват неотдавнашните проучвания на австралийската диетоложка Лидия Коен, всъщност силата на сутрешното кафе е силно надценена.

Има по-подходящо време за консумиране на тази напитка. Факт е, че консумацията на кафе сутрин се случва на фона на повишена концентрация на кортизол – стресов хормон в организма. А кортизолът намалява ефективността на кафето. По-добре е да пиете кафе в интервала от 10:00 до 12:00 часа, когато нивото на хормона намалява, съобщава RIA56.

Последното пиене на кафе не трябва да се случва по-късно от 14:00 часа. Следобед кафета трябва да се заменят с билков чай. Диетоложката признава: „Всеки зависи от кафето по различни начини. Аз препоръчвам да не се консумира кофеин шест часа преди лягане. А за да се осигури комфорт през целия ден не трябва да консумират повече от 400 милиграма кофеин, който се равнява на две чаши кафе.

Не е тайна, че кафето и недоспиването често вървят ръка за ръка. Хората, които не спят през нощта, по различни причини, са принудени да пият кафе, за да се разсънят. И скоро изследователите направиха неочаквано заключение: „Кафето намалява болката при хората, които често си недоспиват“, пише The Australian .