Кога ще умрем? Идва ли времето на смъртта? Колко дълго ще живеем? Това са въпроси, които всеки си задава, в един или друг етап от живота


И, което е по-интересно тези въпроси се задават по-често от здрави хора. Неизлечимо болните хора живеят всеки ден така, все едно е последен. Оказа се, че възприемането на времето по този начин може да го направи наистина неограничено.

Специалисти от Станфордския университет предлагат използването на изкуствен интелект, за да се предскаже времето на смъртта. Програмата, разработена от учените, точно и бързо определя кога човек умира. Тя може да бъде полезна за лекари с терминално болни пациенти, казва The Deccan Chronicle .

За да създадат програмата, изследователите анализираха данните за 160 000 пациенти. Информация за минали диагнози и лечение е проучена щателно и задълбочено. След това учените съставиха алгоритъм. Този алгоритъм се използва, за да се разбере кой от 40 000 пациента ще умре в следващите 3-12 месеца.

Програмата предвижда смъртта с 90% точност. Според експерти това се дължи на факта, че всички причини са анализирани. В близко бъдеще в болниците може да се появи нова програма. Учените подчертават, че не може напълно да се разчита на програмата. Също така е необходимо и професионалното мнение на лекарите.

Изобщо, изкуственият интелект настъпва здраво. Той може да ни помогне да живеем повече, но може и да ни унищожи, както казва Илон Мъск.