Pin It
07/03 2018

Сърдечните заболявания: тези три признака са предупреждение за сърдечни неприятности

Сърдечните заболявания отдавна са основна причина за преждевременна смърт в цял свят


Те нарушават нормалната работа на сърцето и се отразяват негативно на здравето на артериите, кръвообращението и дейността на главния мозък.

Основните причини за сърдечните заболявания са заседналият начин на живот и неправилното хранене, макар че влияние оказват още определени генетични фактори, стресът, както и вредните навици. Най-тревожното е, че в повечето случаи те се развиват без симптоми, което прави невъзможно своевременното им установяване и лечение. В резултат те всекидневно нарушават работата на организма и като следствие качеството на живот се влошава.

Според експертите има няколко разпространени признака на заболяванията на сърцето.

БОЛКА В ГЪРДИТЕ

Болката в гърдите е един от най-честите симптоми, но тя може да бъде предизвикана и от други проблеми -като киселинен рефлукс например. Повечето хора смятат, че болката в гърдите е един от първите сигнали за проблеми със сърцето. Но истината е, че той се появява едва когато болестта вече е преминала на следващото
ниво на сложност.

Независимо от това не бива да се игнорира тази болка най-вече ако тя е повтаряща се и в интензивна форма.

БОЛКА В РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО

Макар че болката или паренето в гърдите са разпространен симптом на сърдечен пристъп, не трябва да се пренебрегват и болезнените усещания в други части на тялото. Често проблемите със сърцето влияят на кръвообращението и налягането, затова могат да предизвикат дискомфорт в сърдечната област.

Бъдете внимателни, ако усещате болка в раменете, ръцете, гърба, шията, челюстта, корема.

НЕРАВЕН ПУЛС

Измерването на пулса е един от най-раз-
пространените методи за откриване на болести на сърцето. Макар че е съвсем нормално той да варира – например, ако нервничим или по време на тренировки, важно е да се следи пулсът, ако тези промени са налице без всякакви видими причини. В повечето случаи нарушенията в пулса се съпровождат с чувство на слабост, световъртеж и общо неразположение.

Добавете коментар