Pin It
06/03 2018

Съвместният сън с детето предизвиква депресия при майката

Когато майката и детето спят в една стая, това е натоварващо. Когато бебето е в леглото на родителите – това е животозастрашаващо за бебето


Според предишни изследвания основната причина за смъртта на децата от задушаване е заради това, че спят с родителите. Ето защо лекарите не съветват родителите да спят с децата си на едно легло. И тук, по-специално, става дума за новородените, които са съвсем мънички. Ново проучване на американски учени показа, че съвместният сън има друг значителен недостатък. Майките, спящи с децата си, са склонни към депресия, съобщава Zee News.

Изследователи от университета в Пенсилвания наблюдавали 103 майки през първата година от живота на детето им. През първия месец от раждането, 73% от родителите са спали с новороденото. До три месеца, само половината от майките са спали с децата си, а за полугодието – само 25% от младите майки. При жените, които са спали с детето след шест месечна възраст, нивото на депресия е 76% по-високо от тези, чието дете започва да спи в отделна стая. Освен това, такива майки са с 16% по-голяма вероятност да комбинират депресията с безсъние.

Според експерти съвместен сън с детето може да доведе до липса на сън при майката и до влошаване на физическото и психическото здраве на младата жена. Учените заключават, че е възможно да спят с децата само онези майки, които спят добре и са отделили достатъчно внимание на партньора си. Спокойствието, както на майката, така и на детето, през първите месеци от раждането е от голямо значение.

Добавете коментар