Средиземноморската диета е една от най-полезните диети. тя помага на тялото не само да се освободи от излишните килограми, но и да бъде здрав целия организъм


Учените от Медицинския колеж в Лондон анализирани данни от 5789 възрастни хора от Франция, Испания, Италия и Китай. Изследователите са установили: Средиземноморската диета, която предполага използването на големи количества плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки, помага за запазване на здравето и за подмладяване на организма, пише Zee News.

Проучването установи, че доброволците, които не са спазвали средиземноморска диета в продължение на 4 години влошават здравето си. Те боледуват много по-често от хората, които се хранят с диета, която е близка до средиземноморската. Според експертите, най-вероятно средиземноморската диета помага на възрастните хора да бъдат активни и енергични, да поддържат мускулната сила и нормално тегло.

Преди време учени от Израел откриха: средиземноморската диета намалява риска от рак на дебелото черво. По-специално, риск от понижаване на най-силно (с 86%) в резултат на използването на големи количества плодове, риба и ограничаване на консумацията на сладки напитки. Участниците в изследването трябвало да отговарят на всеки от тези три условия. Затова при тях вероятността прогресивни предракови лезии на червата е приблизително 30% по-ниска в сравнение с тези, които никога не спазва средиземноморската диета.

Но, има хора, които не бива да спазват средиземноморската диета, колкото и доказани да са нейните ползи.

Ново проучване в Италия показа, че средиземноморската диета не е от полза за всички.

Учените са установили, че ефективността на средиземноморската диета зависи от социално-икономическия статус. Така че хората с високи доходи и / или високо ниво на образование са защитени от сърдечно-съдови заболявания, ако спазват тази диета. При хора чието социално-икономическо положение е по-ниско, не е наблюдаван подобен ефект, съобщават The Hindustan Times.