Хора, които са претърпели инсулт, трябва много да внимават с какво се хранят и каква е диетата им. Специалното хранене ще способства за по-бързото възстановяване

инсулт
Персоналът в университета „Ръш“ твърди, че диетата MIND забавя прогресията на когнитивното увреждане след инсулт. Тя се съчетава препоръките на диетата DASH, разработена за профилактика и лечение на хипертония, и средиземноморската диета. Диетата DASH включва зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Диетата MIND включва консумиране на зеленчуци, ядки, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, зехтин и вино. Проучванията показват, че тази диета намалява риска от когнитивно увреждане при пациенти в напреднала възраст. Както знаете, ударът увеличава вероятността за развитие на деменция наполовина, пише The Deccan Chronicle.

В новото проучване участваха 106 доброволци. Експертите анализираха данните за храненето на участниците. Също така, учените оценяват когнитивните функции на доброволците. Участниците бяха проследени за средно 5,9 години. Те открили, че доброволци, чиито диети приличат най-много на диетата MIND, когнитивната функция се влошава по-бавно, отколкото при тези, чиято диета е различна от т.н „диета на ума“.

Трябва да се знае, че лекарствата за предотвратяване на инсулт намаляват риска от деменция. Хората с предсърдно мъждене, които приемат антикоагуланти (лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци), имат по-малка вероятност да получат деменция. Това заключение е направено от служителите на Института Каролински. Учените анализираха данните от 444106 души от Швеция за периода 2006-2014 г. Участниците страдат от предсърдно мъждене, което увеличава риска от инсулт.