Млякото, според американските експерти, може да предизвика сериозни здравословни проблеми


Служителите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са установили, че използването на прясно мляко значително увеличава риска от инфекция с резистентни към антибиотиците инфекции, съобщава РИА Новости.

Фокусът беше върху бактерията Campylobacter jejuni. Целта й е стомашно-чревния тракт. Тази инфекция се превръща в треска, повръщане, диария. Експертите разследват случая с тази бактерия. Например, през 2016 г. в щата Колорадо с инфекция в болницата са били 12 души. В сравнение с 1993 г. това е увеличение на броя на жертвите четири пъти.

Според експерти, влошаването на епидемиологичната картина може да се обясни с голямото търсене на прясно мляко в държавата. Властите бяха принудени да забранят продажбата, но всъщност млякото не изчезна от търговската мрежа. Изследователите взеха предвид всички външни фактори и стигнаха до извода, че използването на непастьоризирано („сурово“) мляко увеличава риска от инфекция с Campylobacter jejuni 150 пъти. Като се има предвид, че бактерията е устойчива на най-често срещаните антибиотици (тетрациклин, налидиксова киселина и ципрофлоксацин), е трудно да се излекува инфекцията. Експертите призовават лекарите да се обърнат към първите признаци на инфекция.

Освен това, трябва да се има предвид, че млякото може да предизвика развитие на ревматоиден артрит. Това е още една причина, поради която употребата на мляко трябва да се намали с възрастта.