Pin It
16/12 2017

Сканиране на мозъка показа кой механизъм е в основата на депресията

Депресията е вредно състояние, което засяга и мъже, и жени. Но, подвластни на нея са представителките на нежния пол. Може ли да се предвиди какво предизвиква депресия?


Служители на университета в Уоруик (Англия) анализирали данните на 336 души с клинична депресия. Успоредно с това били проучени и 350 участници без това психично разстройство. Учените са открили, че хората с депресия имат проблеми в областите на мозъка, отговорни за наградата и удоволствието. при тях са били установени по-малко ефективни връзки, пише Zee News.

Освен това, тези участници са увеличили активността си в областите, свързани с наказанието, и онези които отговорят за липсата на награда. Вероятно затова хората с депресия имат по-ниско настроение и самочувствие. Също така, доброволците с депресия са имали повишена активност в свързаните с мозъка области. В допълнение, учените открили в тези области много и различни връзки. Специалистите асоциират това с интензивна обработка на спомени по време на депресия (най-вероятно негативни спомени).

Между другото, според друго изследване, проведено в колеж по медицина на Weill Cornell (Ню Йорк, САЩ), депресията не е една, а четири различни болести. Изследователите са изучили повече от 1100 снимки на доброволци с депресия и на здрави индивиди. Учените са открили биомаркери. С тяхна помощ са идентифицирали четири подтипа на депресия.

Чрез аномални връзки в човешкия мозък, специалистите могат да определят подтипа на депресията. Всеки от четирите подтипа е свързан със специфичните симптоми на нарушението. Например, при първия и четвъртия подтип на депресия, най-забележимото нарушение на невронните връзки е в областта, регулиращо поведението, свързано със страха. То е отбелязано и е отговорно за преоценката на отрицателните стимули.

Добавете коментар