Сауната не бива да се превръща в лукс, а в необходимост за здравето. Тя има благотворно влияние върху сърцето и кръвоносната система


Изследователи от университета в Източна Финландия доказаха: сауната засяга сърцето и кръвоносните съдове по същия начин, както физическите упражнения. Заключенията на учените имат за цел да обяснят защо при хората, които редовно ползват сауна, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и деменция, според UPI.com.

Новото проучване включва 102 души на възраст между 40 и 50 години. Доброволците не страдат от сърдечни заболявания, но имат рискови фактори като затлъстяване и високо кръвно налягане. Участниците прекараха 30 минути във финландска сауна. Изследователите отбелязват, че благодарение на сауната доброволците са намалили налягането и са увеличили еластичността на артериите.

Сърдечната честота на участниците е средно от 65 удара на минута до 81 удара в минута. Приблизително същото се случва и при умерена физическа активност. Експертите казват, че тайната е в топлината. Поради активното изпотяване, се намалява налягането и натоварването на сърцето. В допълнение, сауната ви помага да се отпуснете.

И не на последно място, сауната е място за релакс, където можете да отпуснете не само тялото, но и ума. Освен това редовното посещение на сауна закалява организма и помага да се освободим от ненужните килограми.