В листата от копър има от 2,55 до 4% етерно масло и 15% белтъчини


Уханната подправка не дразни стомаха, нр ако прекалите, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.

Листата и семената на копъра действат срещу спазми и засилват диурезата, увеличават млякото на кърмачките. Отвара от семената се дава на бебета и деца при колики. Отвара и на-стойка от семената е средство при безсъница, кашляне и треска.

При възпаления на дихателните пътища настойката е 1 с.л. листа и семена на чаша вряла вода. След охлаждане се приемат по 1-2 с.л. 4-5 пъти на ден.

При метеоризъм (газове) се пие от същата настойка по 1/2 ч.ч. 2 пъти дневно преди ядене. При безсъница се пие преди лягане по 1 ч.ч. от настойката.

Народната медицина препоръчва лечение с копър и при диабет, пълнота, стенокардия и спазми на коремните мускули.

Древни лечители са давали стъбла и листа на копър при хипертония и като пикочогон-но средство, а външно – при алергичен сърбеж. Те също изгаряли семената на копъра и с праха посипвали всякакви рани.

Копърът за зимата се запазва с изсушаване. Листата се разстилат на плат или хартия на тънко и съхнат 5-6 дни. 3-5 часа дневно са на слънце, а в останалото време – на тъмно. Сухият копър се слага в буркани, затворени плътно. Друг начин е почистеният и измит копър да се нареже ситно в пластмасова кутия във фризера.