Дори и само една цигара на ден може да причини непоправими вреди на здравето, или най-малкото – да задълбочи пристрастeността към никотина


Учените от университетския колеж в Лондон са анализирали данни от 141 проучвания. При хората, които пушат една цигара на ден, рискът от сърдечни заболявания и инсулт е много по-висок от очакваното. Експертите подчертават, че пушенето не може да бъде безопасно за сърцето, съобщава UPI.com .

Обикновено в една кутия има 20 цигари. Поради това изследователите вярват, че вероятността от развитие на сърдечни заболявания и инсулт при пушач, който пуши цигара на ден, ще бъде 5% от риска за разлика от човек, който пуши цяла опаковка на ден. Предположението на учените обаче не бе потвърдено.

Проучването показва, че сред мъжете, които пушат една цигара на ден, вероятността от сърдечни заболявания е 46% от риска при страстни пушачи, а инсултът – 41%. При жените, който пушат по една цигара на ден, вероятността от сърдечни заболявания е била 31% от риска при жени, които пушат много, а от удар – 34%. Рискът от сърдечни заболявания при жените остава висок повече от два пъти, като се вземат предвид и други рискови фактори.

Известно е, че цигарите бързо причиняват зависимост. Както съобщава „Московски комсомолец“ , много хора, въпреки всички опасности от пристрастеността към никотина, вярват, че тя не може да се развие след първата цигара. Това обаче не е така, според статистиката, цитирана от персонала на Лондонския колеж по медицина.

Между другото, зад развитието на зависимостта има специални промени във функционирането на мозъчните клетки. Никотинът се свързва с рецепторите в мозъка. В резултат на това, невроните започват да разпределят различни невротрансмитери, включително допамин (предизвиква усещане за удоволствие). Учените са се опитали да намерят мозъчни клетки, които да предават отговор на реакцията на пристрастеност.