Самотата е по-вредна от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето


Когато се имат предвид външните фактори, опасни за здравето, обикновено говорим за замърсяване на околната среда и лоши навици. Изследванията обаче показват, че най-голямата опасност за младите хора е липсата на социално взаимодействие, т.е. самотата.

Оказва се, че вредата от дълговременната самота и социална изолация са по-силни от тютюнопушенето, алкохола и затлъстяването, уверяват ни служителите на университета в Куинсланд. Опасността също така е, че хората дори не подозират отрицателния ефект от самотата. Такива заключения са направили учените, след като са анализирали състоянието на 500 души.

От тях хора, свързани със силни приятелства, живеели по-дълго и по-добре от своите самотни връстници. За да се предпазите, всъщност е достатъчно да имате един или повече най-добри приятели. Но самотата увеличава риска от смърт на възраст 35 години с 30%.

В тази връзка учените съветват лекарите да разширят списъка на препоръките към пациентите. В допълнение към здравословния начин на живот и правилното хранене е целесъобразно да се включват срещи и почивка с приятели.

Трябва да се знае още, че някои характерни черти просто обричат човека на самота, разкриха експерти.

Психолозите отдавна повдигат въпроса за самотата сред възрастните. Мнозина са убедени, че самотното съществуване е опасно за психиката и физиката. Да се сложи край на този въпрос, решиха служителите на Чикагския университет. Както бе отбелязано от „Pravda.RU“ , беше проведено проучване – за 11 години учените наблюдават 229 души на възраст 50-68 години.

Експерти са установили: оставайки сам, човек попада в порочен кръг. Факт е, че самотата подсилва егоцентризма, който на свой ред е в основата на самотата. Преди това персоналът на университета в Харвард заяви, че самотата е пряко свързана със здравето на сърцето.

Така че, при хора с липса на комуникация и приятели, коагулацията на кръвта се увеличава (концентрация на фибриноген, протеин, който помага да се сгъне кръвта). Отрицателният ефект на самотата, продуциран върху сърцето, се сравнява с тютюнопушенето.