Pin It
10/03 2018

Рецепти и съвети за прочистване на черния дроб

Помогнете на черния дроб да посрещне пролетта здрав и прочистен. Възползвайте се от рецептите, които ви предлагаме


За да помогнете на черния дроб да се възстанови и по-бързо да изведе натрупаните през празниците вредни вещества, обърнете внимание на продуктите, с които закусвате и вечеряте. Ако обичате подправки и нямате проблеми със стомаха, задължително опитайте да разнообразите менюто си със:

– кориандър – придава на задушените зеленчуци и пресните салати интересен вкус и извежда тежките метали от организма;

– куркума – вкусна и полезна, помага на клетките да се регенерират и да се борят със стреса, особено вкусен е оризът с канела и куркума;

– ленено семе – добавяйте го в салати от пресни зеленчуци или просто го заливайте с вода; достатъчно е само по 1 ч.л. ленени семена дневно.

За закуска са полезни различни каши, а не сандвичи. За вечеря е за предпочитане лека храна – млечни продукти или зеленчуци. Но лук, чесън и репички могат да провокират спазми и болки при проблеми с черния дроб и застой на жлъчката. Почистване на черния дроб в домашни условия

Ако искате да се избавите от застоя на жлъчка, трябва да подхождате разумно. Първо се консултирайте с лекар – може да имате противопоказания, не всички „рекламирани“ народни средства са полезни. Употребата на растително масло с лимон може да провокира възпалителни процеси в жлъчния мехур и стомашни колики. По-безопасен и полезен метод е изчистването с шипки.

Добре е да се приготви настойката предната нощ и да се остави да покисне. Отмерете 3 с.л. плодове, поставете ги в термос и ги залейте с вода (0,5 -1 л вряла вода). Сутрин се изпиват 200 г настойка, в която предварително трябва да добавите 3 с.л. ксилит. Този безцветен захаро-заместител може да се купи в аптеката. След половин час се изпива останалата настойка, но вече без добавяне на ксилит. Изчакайте час, а след това закусете с пресни плодове, салата от зеленчуци или сушени плодове.

Настойката от шипка има силен пикочогонен ефект, затова не планирайте в този ден никакви мероприятия извън дома. За максимален жлъчегонен ефект е необходимо да се премине пълен очистителен курс – настойката от шипка се пие на всеки три дни в продължение на месец.

Добавете коментар