Pin It
16/03 2018

Резките промени в температурата предизвикват световъртеж

Големите колебанията в температурите навън и резките разлики и промени между студено и топло на открито и в помещенията натоварват тялото


Те предизвикват промени в кръвообращението, които може да влошат работата на всички органи. Основно страдат мозъкът и сърцето, тъй като се намалява снабдяването им с кислород.

Честа последица са проблеми с вестибуларния апарат. Най-силни оплаквания обикновено имат хората, които и без друго са претоварени с работа и са подложени на нервно напрежение. Симптомите са световъртеж, нарушено равновесие, промяна на ритъма на дишането и пулса, колебания в артериалното налягане, потене, гадене, пребледняване или зачервяване на лицето и шията.

Когато усетите тези признаци, първият съвет е да запазите спокойствие. Избягвайте резки движения. Ако имате възможност, седнете или легнете. Ако не, се облегнете на нещо или поне останете на място.

Правилното дишане може бързо да ви избави от световъртежа. Бройте от 1 до 5 по време на вдишването и обратно от 5 до 1 по време на издишването. Дълбокото дишане осигурява достатъчно кислород до мозъка и по този начин облекчава виенето на свят. После притиснете едната ноздра и вдишвайте през другата. След това направете смяна на ноздрите. Повтаряйте това 10 пъти. Накрая размърдайте врата с кръгови движения.

Вечер вкъщи правете масаж – той успокоява и подобрява кръвната циркулация. Може да използвате
масло от лавандула. Ако пристъпите ви се случват често, докато сте навън, носете флаконче в чантата си.

Лавандулата бързо облекчава вътречерепното напрежение и овладява световъртежа – втрийте 3-4
капки масло в слепоочията. Може да правите това три пъти на ден и профилактично.

Добавете коментар