Pin It
22/12 2017

Ранното пенсиониране увеличава риска от преждевременна смърт

Ранното пенсиониране кара хората да се отпуснат, да се движат по-малко, да злоупотребяват с вредни храни. Или пък им създава вредни навици


Хората, които се пенсионират рано умират по-рано от тези, които продължават да работят след 65 години. Този факт е цитиран в ново проучване, проведено от специалисти от университета Корнел. При мъжете, които са се пенсионирали на 62 години (три години преди достигане на пенсионна възраст), рискът от преждевременна смърт се е увеличил с 20%, съобщава The Daily Mail .

Учените са установили, че една трета от американците са се пенсионирали на 62 години. В повечето райони пенсионирането на тази възраст се счита за преждевременно. Хората, които са се оттеглили от работа преди да навършат 62 години, не са имали негативни последици. Но работниците, които се пенсионираха три години по-рано, отколкото се предполага, умирали по-често от тези, които са се пенсионирали навреме.

Между другото, по-рано изследователи от университета в Турку и техните колеги откриха: пенсионирането може да ни отърве от проблеми със съня. От изследване на участниците в проучването станало ясно, че след пенсионирането се увеличава продължителността на съня. Най-съществено, то се е увеличило при хора, които са имали проблеми със съня и които са употребявали алкохол преди пенсиониране.

Ако човек има възможност и работи, дори и след като е дошла пенсионната му възраст, той ще се чувства много по-добре. Но, от друга страна трябва да се има предвид и факта, че често след като се пенсионират, хората започват да се чувства много по-добре отпреди.

Добавете коментар