Pin It
23/12 2017

Раните, получени през нощта заздравяват по бавно

Раните, получени през нощта заздравяват по-бавно. И за това има обосновано научно обяснение

раните
Молекулярни биолози от Кеймбридж откриха, че раните, получени през нощта, заздравяват по-бавно. Те са проследили за колко време минават изгарянията на 118 души. Изследването им е установило, че при хората, които са се изгорили между 20 часа вечерта и 8 часа на следващата сутрин, раните са зарастнали за 28 дни. При пациентите, получили изгаряния през деня, зарастнали само за 17 дни.

Обяснението е, че биологичният часовник на хората не е нагласен за справяне с рани през нощта, защото предците ни са били пасивни в тъмнината. „Тялото се е научило да се самолекува по-бързо през деня, когато е по-вероятно да се получат наранявания“, коментира д-р Джон 0’Нейл.

Откритието има и практическо значение. Времето за зарастване ще може да се съкрати чрез пренавиване на биологичния часовник в клетките преди планова хирургическа операция. Това пренавиване ще става чрез прием на лекарства.

Тестове с два вида кожни клетки – фибробласти и кератиноцити, са показали, че те се придвижват двойно по-скоростно до раната, когато биологичният им часовник показва „дневно време“, отколкото ако показва „нощно“. Освен това се натрупва и повече колаген – най-важният белтък в структурата на кожата. В резултат на това раната зараства по-бързо.

Добавете коментар