Раждането на дете е едно невероятно събитие и изпитание за майката, свързано с много и разнообразни последици за здравето


Изследователи от Университета „Джордж Майсън“ анализирали данни от 1505 жени на възраст от 20 до 44 години. 444 от участничките никога не са раждали. Експерти оценяват дължината на теломерите на участниците. Теломерите са защитните елементи на хромозомите, скъсяващи се с възрастта.

Проучването показва, че раждането намалява продължителността на теломерите на жените с около 4,2%. Възрастта на ДНК се е увеличила с 11 години. Тютюнопушенето и затлъстяването не прекъсват толкова много теломерите, отбелязва Daily Mail. Вероятно ускореното стареене е свързано със стрес, дължащ се на възпитанието на децата. Учените добавят: необходими са допълнителни проучвания, за да се докаже тази теория.

Междувременно, според друго проучване, в което участват малайзийски жени, големият брой деца допринася за удължаването на теломерите. Може би това се дължи на факта, че представителите на нежния пол, участвали в това проучване, са получили по-голяма социална подкрепа.

И като стана дума за дълъг живот, добре е да припомним едно друго откритие в тази област.

Изкуственият интелект ще помогне на хората да живеят по-дълго, обещават учените.

Изкуственият интелект ще оцени адекватно биологичната възраст и ще избере идеалния режим на лечение, съобщава The Daily Mail . Бе разработен прост и достъпен алгоритъм за компютри, който може да разбере дали промените в начина на живот, въвеждането или отстраняването на лекарства могат да увеличат шансовете за дълъг и здравословен живот.

Алгоритъмът се нарича Aging.AI. Той направи точни прогнози за 130 000 души въз основа на кръвен тест. Разработчик беше компанията Insilico Medicine. И според нейните експерти изкуственият интелект може напълно да изчисли риска от заболявания, свързани с възрастта, като рак и сърдечни заболявания.