На всекиго се е случвало да се задави, докато яде бързо и говори. Като се изкашля и пие вода, минава


Задавянето всъщност е пълно или частично запушване на дихателните пътища, когато предмет или храна попадне в дихателната тръба и възпрепятства преминаването на въздух. Пълното запушване е изключително опасно – то спира достъпа на кислород и след малко повече от 3 минути може да настъпи смърт.

Според медицинската статистика най-често се задавят малки деца и хора в напреднала възраст.

При децата това се дължи на анатомично по-тесните горни дихателни пътища и неизградените навици за предъвкване на твърда храна. Хлапетата и често си пъхат дребни предмети в носа и устата по време на игра.

Възрастните хора са уязвими при преглъщане на храна или на по-големи таблетки поради отслабен тонус на мускулатурата. Като превантивна мярка лекарите препоръчват да ядат по-мека храна.

При задавяне е много важно да действате хладнокръвно и бързо. Ако не можете да достигнете до предмета и да го издавите с пръсти, приложете метода на Хаймлих. Застанете леко встрани зад пострадалия и го наведете напред. Ударете 5 пъти с дланта си по гърба му в областта между лопатките. След всеки удар проверявайте дали не е изкашлял предмета, който запушва дихателните пътища.

Ако не сте успели да помогнете, продължете по следната схема: поставете едната си ръка, свита в юмрук, на един пръст разстояние над пъпа на пострадалия, точно под гръдния кош. Върху нея поставете другата ръка и направете до 5 притискания.

Ако не успеете да се справите, незабавно позвънете наи Бърза помощ“.