Много хора са пристрастени към запознанствата, и затова постоянно искат да са в състояние на „първа среща“


Оказа се, че първата среща с непознат предизвиква същата адреналинна реакция, като парашутен скок, съобщава The Daily Mail.

Специалисти от Университета в Улверхамптън следят сърдечния ритъм на доброволците с помощта на монитор. Участниците бяха помолени да скочат с парашут, да слязат по стоманеното въже и да отидат на сляпа първа среща. Пулсът на доброволците, които скочиха с парашут, и тези, които отидоха на среща, почти съвпадна, като честота.

В допълнение към проучването изследователите са направили проучване на 2000 възрастни. Повече от половината от тях се чувстваха неспокойни на първата среща. Всеки шести интервюиран призна, че се радва на вълнението от новата среща. Една трета от респондентите отказват да се срещнат поради нервност. И 45% от участниците заекват и загубиха нишката на разговора по време на срещата. Мнозина обаче дори харесваха искреното вълнение на партньора.

Друго проучване доказа: спонтанността повишава степента на удоволствието от забавленията.

Много хора предпочитат предварително да уговарят срещите си, опитвайки се да ги вместят в натоварения си бизнес график. Но психолозите са убедени, че планирането на всякакви развлекателни дейности може да превърне почивката в рутина, пише The Daily Mail. Както показват проучванията, хората получават по-малко удоволствие, ако планират посещение в кафене или кино. Също така, чарът на чакането за приятното събитие се губи.