За да се запомня един текст по-бързо, той трябва да се прочете на глас. Това е техника, която актьорите използват много често, за да запомнят дългите текстове


Канадски учени от университета във Ватерло установиха, че четенето на глас подобрява паметта, съобщи руското издание lenta.ru. Изследването им обхванало 95-има души. Те се опитали да запомнят писмена информация по един от предложените им 4 метода – четене наум или на глас, слушане на запис на своето или на чуждо четене. Резултатите от теста показали, че написаното се запаметява по-добре, ако говоренето и слушането са задействани едновременно.

Според учените думите се запомнят по-добре, ако към тях се добави „продуктивен елемент“ – някакво действие, което позволява информацията да се съхрани в дългосрочната памет. Такова действие е преписването на текста. Това може да е от полза за възрастните хора, на които като профилактика срещу деменция се дават да решават кръстословици и главоблъсканици.

Известно е, че паметта трябва да се упражнява непрекъснато, за да не се случи така, да я изгубим рано-рано.

Ако изгубите интерес към всичко, то значи сте загубили и паметта си, казва Йохан Волфганг фон Гьоте (немски поет, философ и естественик).

За всяка роля актьорът трябва да научи голямо количество текст, и за разлика от телевизионен водещ или учител, той няма възможност да погледне в четеца, който е пред него.

Не само актьорите трябва да укрепват паметта, но всеки един от нас, който иска да се представи добре в обществото и да бъде полезен на себе си и на другите наоколо.