Хипертонията на около 15% от всички болни е резистентна. Това са милиони хора


При нея не се постига контрол на кръвното, макар да се пият три различни по клас лекарства в оптимални дози, като едното е диуретик, обяснява проф. Димитър Раев, шеф на клиника в болницата „Света Анна“.

„Интересът към тази болест нарасна преди 5-6 години заради нов метод за лечение – ренална денервация. На нея се възлагаше надеждата, че ще се справи с всички видове хипертонии. Оказа се, че не е толкова успешна. Но хората с резистентна хипертония спечелиха, защото за нея много неща се изясниха“, казва пред вестник „Здраве без лекарства“ лекарят.

Усложненията й са като при обикновената хипертония и засягат същите органи. Но степента на засягане е по-голяма

Тя е 3 пъти по-опасна за сърдечна недостатъчност и 2 пъти по-опасна за инфаркт и инсулт. Страдат хора над 65 г., пушачи, диабетици, затлъстели и хипертоници над 5-6 години, както и прекаляващи със солта и алкохола. При нея няма повишен алдостерон – хормон, който се синтезира от надбъбречната жлеза, за да задържа натриевия хлорид, т.е. солта.

При 10-15% от резистентните хипертоници се открива и вторична хипертония като следствие от друго заболяване. Тоест при тях има ясна причина за кръвното и ако тя се отстрани, болестта ще бъде излекувана и ще спрат да пият лекарства. За тази цел се правят изследвания, процесът е дълъг, но все пак се открива кои имат вторична хипертония.

Друга част от болните (5-10%) се оказват с псевдорезистентна хипертония

„Това означава, че по време на прегледа човек е притеснен и при измерване кръвното му е по-високо от реалното. Тогава се прави проследяване с холтер, за да се докаже, че кръвното е нормално или е контролирано успешно с лекарства“, казва проф. Раев.

Друга причина за псевдорезистентност е нередовният прием на лекарства. „Болните твърдят, че ги пият редовно, но се оказва, че 60% от тях всъщност не го правят. Това се доказва, като се изследва урина и се провери концентрацията на лекарството в нея.“

Ако на пациентите се напомня да си вземат хапчетата, кръвното им се нормализира и те нямат истинска резистентна хипертония. Но при тези, които я имат, липсват симптомите на високото кръвно, защото
те привикват с него. И ако то се нормализира рязко с хапчето, не им е добре и също спират да го пият.