Продуктите без глутен често са просто рекламен трик. не винаги производителите спазват изискванията, които са необходими


Продуктите без глутен станаха много популярни през последните години. Както се отбелязва в сайта на университета в Хертфордшир (Англия) , съставът на тези продукти не е особено различен от състава на конвенционалните продукти. И понякога дори губят много от здравословните ползи, които биха могли да имат.

Експертите подчертават, че ако човек е диагностициран с непоносимост към глутен, тогава има смисъл да се обръща внимание на продуктиte без този елемент. Въпреки това, няма причина да се смята, че продуктите, които не съдържат глутен, представляват по-полезна версия на конвенционалните продукти за здрави хора.

Освен това, анализът показва: в храни без глутен има повече захар, сол и наситени мазнини, отколкото в нормалните варианти. Плюс това, те са с намалено съдържание на фибри и белтъчини. В допълнение, продуктите, които не съдържат глутен, струват доста повече (разликата в цената е повече от 150%). Според експерти постоянната консумация на продукти без глутен може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания при хората, които нямат непоносимост към глутен.

Освен това трябва да се има предвид, че глутеновата непоносимост може да бъде реакция към друго вещество.

Служители на Университета в Осло са установили, че много хора са изправени пред проблеми с храносмилането след хранене с продукти, които съдържат пшеница, въпреки че са имали непоносимост към глутен. Въпреки това, истинската причина за заболяването може да бъде фруктан – полимер на фруктозата, пише Gears of Biz .

Учените са изследвали ефекта от фруктана върху група от 59 доброволци, които са подозирали, че имат непоносимост към глутен. Реакцията при тях се случва само когато са консумирали фруктан. Освен това, консумацията на глутен не повлия на състоянието на доброволците. Оказва се, че в много случаи не е необходимо да се спазва диета без глутен. Това е важно откритие, тъй като често такава диета води до повишен риск от развитие на диабет тип 2.