Острата миризма на краката през зимата обикновено се получава от обувки или чорапи, които не позволяват на потта да се изпарява


Микроорганизмите, виновни за инфекцията, виреят добре при топлина и влага, а боси не можете да ходите. Отърваването не е лесно, трябват упоритост и последователност.

В аптеките се продава специална пудра, която попива влагата, с нея е най-добре да поръсят отвътре и обувките. Добра алтернатива е содата за хляб. Тя променя киселинността на кожата, намалява изпотяването и унищожава бактериите, причиняващи лошата миризма. С нея се прави и лечебна баня за крака – в литър вода се слага 1 с.л. сода бикарбонат. В продължение на една седмица краката се киснат всяка вечер 15-20 минути.

Английската сол, която представлява кристализиран магнезиев сулфат, също помага. С нея се правят бани 20-30 минути вечер преди лягане.

Черният чай съдържа танини, които намаляват изпотяването и действат анти-бактериално. Сваряват се 4-5 пакетчета чай в литър вода, добавя се хладка и краката се киснат 20-30 минути всяка вечер поне 2 седмици.

Бактериите трудно оцеляват в киселинна среда, затова са ефективни баните с ябълков оцет или лимонов сок в хладка вода.

Маслото от лавандула и от чаено дърво ухаят силно и освен че може да неутрализират неприятната миризма, убиват бактериите и имат противогъбични свойства. Разтворете няколко капки етерично масло в топла вода. Киснете краката 15-20 минути два пъти дневно в продължение на една седмица.