Pin It
27/12 2017

Популярна подправка гони лошия дъх и възстановява дишането бързо и трайно

Една популярна подправка гони лошия дъх и след това възвръща нормалното дишане. При това без да има парещия ефект от ментола

подправка
Много хора използват продукти с ментол, за да обновят дъха си. Но, както показват проучванията, за този проблем индийското орехче е много по-надеждно, пише The Daily Mail. Подправката може бързо да освежи дъха след като са консумирани пикантни ястия. То е 30 пъти по-мощно от ментола и не изгаря устата.

Тайната на индийското орехче е една съставка, наречена неолиган. Това съединение произвежда охлаждащ ефект, който трае три пъти по-дълго от ментола. Според учените, съединението може безопасно да се използва при производството на пасти за зъби и вода за уста, както и дъвки. Веществото работи по-дълго от ментола, вероятно поради голямото молекулно тегло. То просто се абсорбира по-дълго.

Известно е, че ментолът засяга рецепторите, чувствителни към студ. Тези рецептори изпращат сигнали директно към мозъка. В природата има много малко продукти, които могат да имат подобен ефект. Сред синтетичните съединения също има малко на брой, които са близки до ефекта на ментола. Експертите откриха съставката неолиган, анализирайки стотици растения и подправки. Проучването е позволило не само да се намери ефективен инструмент, но и да се разбере, че неговата ефективност може да бъде укрепена повече от 100 пъти.

Съединението е било тествано на доброволци. Те бяха помолени да изплакнат устата си с вода, която съдържала съединението. изплакването трябвало да продължи 30 секунди. Оказа се, че са необходими 5 минути, за да се постигне същия освежаващ ефект, който се постига след изплакване с ментол. Нещо повече, експерименталното изплакване не изгаря лигавицата и обикновено е по-удобно за доброволците. Освежаващият ефект трае 30 минути, което е три пъти по-дълго от ментола.

Добавете коментар