Вероятно много играчки представляват заплаха за здравето на децата

децата
Тези играчки са опасни за здравето на децата, защото пластмасата може да не отговаря на действащите международни правила за безопасност. Това беше показано в ново проучване, проведено от служители на университета в Плимут, съобщава The Hindustan Times.

Специалистите са изследвали 200 масово употребявани пластмасови играчки, включително автомобили, влакове, фигурки и пъзели. Играчките били взети от домове, детски градини и благотворителни магазини в югозападна Англия. Децата са били в състояние да дъвчат всички играчки. Изследователите са използвали рентгенова флуоресцентна спектрометрия.

Учените откриха в играчките опасни вещества. Така че, в много фигури и орнаменти (обикновено жълто, червено или черно) бяха открити високи концентрации на антимон, барий, бром, кадмий, хром, олово и селен. Освен това по време на експериментите се установи, че в стомаха на някои деца, които са си играли с играчки са изолирани бром, кадмий и олово в концентрации над допустимите норми.

Трябва да се знае, че излишъкът от играчки не позволява на децата да показват творчество.

Екип от изследователи от университета в Толедо наблюдава за целта на експеримента 36 деца. Родителите за половин час оставят децата в игралната зала с четири или шестнадесет играчки. Експертите са установили, че по време на играта децата са действали по-креативно, ако са имали по-малко играчки, съобщава Medical Xpress.

Освен това децата с по-малко играчки играеха с всяка играчка по-дълго. По-голямата част от времето хлапетата прекарвали в мислене как точно да използват играчката по-дълго време. Според учените техните заключения не означават, че децата трябва да имат малко играчки. Те просто трябва да играят само с няколко играчки, които след това да бъдат заменени от други, а не да се дават всички наведнъж. В същото време други играчки трябва да бъдат премахнати. Малък брой играчки развиват изобретателността на децата. И те трябва да бъдат приоритет при избора на родителите, когато купуват играчки.