Широко разпространено е убеждението, че плуването в морето укрепва здравето и увеличава устойчивостта към болести


Това обикновено е вярно, но откритите водни площи са изпълнени с много опасности. Учените от университета в Ексетър направиха мета-анализ на 19 проучвания за връзката между плуването в морето и различните болести, съобщава Newsmax.

Ето какво са разбрали експертите. Продължителното къпане в морето може да увеличили риска от инфекция на ушите със 77%. И вероятността от контакт с чревни патогени се увеличава с 29%. Учените смятат, че това се дължи на високата степен на замърсяване на моретата. Експертите съветват хората да прекарват във водата не чак толкова много време.

Между другото, морските патогени могат да достигнат до човек дори и на сушата. Учените наскоро направиха невероятно откритие. Оказва се, че огромен брой вируси и бактерии циркулират в земната атмосфера. И те могат да стигнат до повърхността на планетата от небето.

Едновременно с това вирусите и бактериите могат също да се издигнат от повърхността в тропосферата (долния слой на атмосферата). Патогените могат да пътуват на хиляди километри, преди да се завърнат на повърхността на Земята. Вируси и бактерии навлизат в атмосферата с частици от земята или с аерозол от океаните и моретата.

Туристите трябва да бъдат бдителни, особено на почивка в екзотични страни.

През лятото ротавирусната инфекция е най-разпространена в южните райони. Тя се разпространява в Средиземно море, по бреговете на Черно и Каспийско море, като най-високата честота има в периода юли и август. Ротавирусът е стабилен във външната среда, перфектно преживява във водата, както сладководната вода в басейните, така и солената вода, а натрупването в курортните зони допринася за бързото разпространение на инфекцията.