Pin It
08/03 2018

Плодовете и зеленчуците няма да помогнат при хипертонията, причинена от използването на сол

Отдавна е известно, че диета, богата на плодове и зеленчуци, помага за намаляване на кръвното налягане. Здравословната храна е основно средство за ликвидиране на хипертонията


Но американските изследователи установиха, че тези продукти не могат да спестят повишаване на кръвното налягане в случай на прекомерен прием на сол, според информация в сайта Medical News Today.

Изследователите са анализирали данни за 4680 мъже и жени. Възрастта на участниците варира от 40 до 59 години. В рамките на 4 дни учените събират проби от доброволци. Специалистите се интересуват от концентрацията на калий и натрий в урината. Наблюдавано е и кръвното налягане. Освен това на всеки от четирите дни от изследването всички участници бяха помолени да си спомнят какво са яли през последните 24 часа.

Изследването показа, че при хора с високо съдържание на натрий в храната рискът от хипертония е по-голям. По-специално, всеки допълнителен 118.7 милимола натрий в урината в продължение на 24 часа е свързан с повишаване на кръвното налягане с 3.7. Нивото на консумация на плодове и зеленчуци не засяга идентифицираните взаимоотношения между приема на сол и консумацията на плодове и зеленчуци.

Излишната сол в диетата убива и чревната микрофлора, показват проучвания.

Пет грама сол на ден е средната норма на потребление, препоръчана от Световната здравна организация. И ако човек превиши нормата повече от два пъти, той може да се сблъска с неприятни последици. Излишната сол променя чревната микрофлора. Резултатът е хипертония, влошаване хода на автоимунни заболявания, включително множествена склероза.

Това заключение направи група специалисти от САЩ, Белгия и Германия след експерименти с мишки. Животните първо се хранят в продължение на няколко седмици с храни, съдържащи нормално ниво на сол, а след това – храни с високо съдържание на сол. Това беше последната версия на диетата, довела до смъртта на лактобацили (Lactobacillus murinus).

Добавете коментар