Когато спрем да консумираме захар, в тялото ни настъпва чудно обновление, казват учените. Затова е добре час по-скоро да се мине на беззахарна диета


Фактът, че захарта е много опасна, учените казват не за първи път. Според неотдавнашно проучване на американски експерти, отказът от захар може да доведе до изненадващ ефект, пише „Експрес Новини“. Проведен е експеримент с около 700 души. Доброволците за период от 9 дни напълно премахнали захарта от менюто си.

Въздържанието от захар позволило значително подобряване на здравето, дори и за толкова кратък период от време. Учените отчели стабилизиране на кръвното налягане, понижаване на холестерола и понижаване концентрацията на инсулин в кръвта. В резултат на това експертите направиха препоръки относно ползите от периодичния отказ от консумацията на захар. Те не препоръчват напълно да се изключи консумацията на захар.

Между другото, предупрежденията засягат не само захарозата. Например, наскоро беше установено, че фруктозата се превръща в отрова, когато се добавя към храната и напитките. Това увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Но при плодовете, отрицателните ефекти се неутрализират.

Служители от Университета в Барселона направиха проучване на плъхове, получили два различни вида проста захар. Оказа се, че животните, които пиеха вода с фруктоза, станали по-тежки от плъховете, които са пиели водата с глюкоза. Също така, фруктозата неблагоприятно повлиява метаболизма, съдовата система, черния дроб (повишен риск от мастни заболявания).