Болката по време на раждането често е нетърпима. И често никакви успокоителни не са в състояние да я премахнат

болката по време на ражданетo
Но, има един начин, който може да повлияе на болката по време на раждането. И това е присъствието в родилната зала на един много специален човек.

Служители на университета в Колорадо твърдят, че болката по време на раждането е отслабена ако да държите ръката на партньора по време на раждането. Според експерти въпросът е в емпатията, която партньорът демонстрира чрез допир, прегръдка, или докато държи ръката на любимата жена.

В хода на експериментите жените, чиито ръце бяха държани от техните партньори чувстваха по-малко болка. Колкото повече съчувствие показваше партньорът, толкова повече докосването му намаляше интензивността на болката. Учените разглеждат докосването на близкия човек като ефективно лекарство по време на болка.

По-рано изследователи от университетския колеж в Лондон доказват, че дори докосването на непознат може да утеши човек, който е изправен пред отхвърляне и социална изолация. Също така, учените отбелязват: заради смартфоните и други приспособления, хората постепенно забравят за прегръдките и докосванията.

И още по темата – изследователите казаха защо е полезно да докосвате корема по време на бременност.

Коментира д-р Виола Маркс от Университета в Дънди: „Майката спонтанно и често несъзнателно докосва корема по време на бременност. Това е начин да общува с детето. Всяко такова стимулиране е от полза за развитието на плода, за да се образува връзка с родителите …“

Също така е известно, че децата в утробата реагират на разговорите на майката, което им помага да разпознават гласа й след раждането.