Хипократ и Диоскорид са използвали мастихата при лошо храносмилане, настинки и бронхити, за пречистване на кръвта и като змийска противоотрова


Съвременни изследвания показват, че мастихата има антиоксидантни, антибактериални и антигъбични свойства. Лекува язва, като убива причинителя й – бактериите хелиобактер пилори. Понижава нивото на холестерола и на други липопротеини в кръвта и така пречи в артериите да се образуват плаки. Нормализира кръвната захар при диабет и стимулира черния дроб. Мастихата се влага в мехлеми за кожни болести, рани от измръзване и изгаряне. Използва се и за лечебни превръзки и пластири.

Дъвченето й е много полезно: дезинфекцира устата, предпазва от образуване на зъбна плака, стимулира слюноотделяне-то и премахва лошия дъх. Затова я влагат в пасти за зъби и вода за уста.

Гърците, но също в Турция и Арабския свят използват мастихата и в кухнята за ястия, напитки и десерти. Има я в сладоледи, сосове, подправки, сладка, локуми и сутляши. Мастихата им придава специфична сгъстена структура и екзотично усещане в устата за пълнота, както и аромат.

Мастихата е основна съставка на мирото, с което помазват православните.