Американски учени са открили ген, който намалява концентрацията на холестерола в организма


Излишният холестерол в кръвта често причинява запушване на кръвоносните съдове. Ген, наречен MeXis, не участва в синтеза на протеини. Преди се е смятало, че той няма важни функции, съобщава The Deccan Chronicle.

Специалисти от Калифорнийския университет разбраха, че мишките, лишени от MeXis, са два пъти по-склонни да имат холестеролни плаки, в сравнение с гризачите с нормално ниво на MeXis. Изследователите вярват, че MeXis контролира синтеза на дълги некодиращи РНК (lncRNA). Тези молекули помагат да се премахне холестеролът от кръвоносните съдове.

В случаите, когато генът е бил принуден да синтезира повече MeXis, клетките по-ефективно отстраняват излишния холестерол. Това дава надежда, че могат да се намерят нови начини за лечение на заболявания като атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Учените продължават да изследват гените, отговорни за производството на дълги некодиращи РНК.

Трябва да се знае още, че кардиолози откриха най-опасната форма на холестерол. Сърдечната атака не е лесна за разпознаване. Според лекарите има един симптом, за който много малко хора знаят. Наскоро специалисти от университета в Мичиган проведоха проучване за блокадата на коронарните артерии.

Доказано е, че холестеролът в кристалната форма води до блокада. Този тип холестерол се среща при повече от 89% от случаите на хоспитализация. Преди това беше доказано, че холестеролът може да се трансформира от течност в твърдо и кристално състояние.

Холестеролът се променя като размер, разширява се. И това разширяване на холестерола в артерията може да я разкъса или да блокира кръвообращението, причинявайки инфаркт. Трябва да се отбележи, че холестеролът може да проникне през стените на артерията и дори да стигне директно в сърцето.