Индийски учени са разработили прост тест за откриване на склонност към диабет тип 2


Тази болест е много разпространена в целия свят, но много хора не подозират, че са болни от диабет. Специалистите са открили връзката между ширината на бедрата и риска от развитие на диабет тип 2, пише Zee News.

Изследователите са анализирали данни от 1055 пациенти от индийската болница. Оказа се, че съотношението между обема на бедрата и обема на талията има голямо диагностично значение. Така че хората с широки бедра и малко количество мазнини в корема са по-малко склонни да имат диабет, отколкото хора с различно съотношение между размера на бедрата и обема на талията. Тестът, базиран на това проучване, значително ще опрости и ще намали разходите за диагностициране на диабет тип 2.

По-рано учените са намерили начин да поддържат концентрацията на кръвната захар на безопасно ниво. Специалисти от Университета на Британска Колумбия и Оксфордския университет поканиха 20 здрави хора да участват в експеримента. Доброволците бяха помолени да не ядат в продължение на 10 часа и да се разделят на две групи. На първата група бе предложена кетонова напитка, а втората – плацебо. Половин час по-късно всички участници пиха разтвор, съдържащ 75 грама глюкоза.

На всеки 15-30 минути за 2,5 часа учените събираха кръвни проби и анализираха концентрацията на захар, мазнини и хормони. Оказа се, че кетонната напитка е помогнала да се коригира съдържанието на глюкоза чрез намаляване на пиковете на захарта в кръвта. Изследователите отбелязват, че експериментът е проведен върху здрави хора, поради което са необходими допълнителни проучвания за пациенти с диабет тип 2 и затлъстяване.