Средиземноморската диета е известна с положителните си ефекти върху метаболитния статус на човека


Средиземноморската диета има положително влияние върху неговите кръвоносни съдове, сърцето и други органи. Основата на средиземноморската диета са зеленчуци, плодове, ядки, здравословни мазнини (зехтин), бобови растения. Млечните продукти и месото са разрешени в ограничени количества. В същото време се допуска умерена консумация на вино.

И наскоро гръцките учени установиха, че средиземноморската диета помага за забременяването на жени, които преди това са били лекувани за безплодие, съобщава „Lenta.RU“ . Проведено е проучване, включващо 244 жени, посещаващи репродуктивна клиника. Пациентите разказали на специалистите каква е била тяхната диета през последните шест месеца.

Качеството на дажбата беше оценено според специалната система MedDiet (стойности от 0 до 55), показващи колко близо е диетата до средиземноморската диета. В зависимост от резултатите, участниците бяха разделени на три групи. Първата група – 18-30 точки, втората – 31-35 точки, третата – 36-47 точки. В първата група са регистрирани най-ниските проценти на успешна бременност. Растежът на индикаторите за всеки 5 точки увеличи вероятността от раждане на здраво дете с 2,7 пъти.

Трябва да се знае, че дефицитът на йод в организма предотвратява зачеването на дете. Както знаете, йодът помага за регулиране на метаболизма. Намира се в морските дарове, йодираната сол, млечни продукти, някои плодове и зеленчуци. В ново проучване, проведено в Съединените щати, 467 жени са участвали в опита за забременяване, съобщават UPI.com .

Изследователите установяват, че при жени с умерен до тежък йоден дефицит вероятността за забременяване е 46% по-нисък, отколкото при жени с нормални йодни нива в организма. Жените с лек йоден дефицит също малко по-трудно забременеят в сравнение с тези, които са имали нормална концентрация на йод.