Pin It
06/03 2018

Откритие: Разходките предотвратяват сърдечна недостатъчност при жените

При жени на средна възраст, практикуващи интензивно ходене два пъти седмично, рискът от сърдечна недостатъчност се намалява с една пета


Това е доказано в проучване, проведено от кардиолози от Университета на Браун. В проучването взеха участие 89 000 жени в постменопауза. За да са адекватни и правдиви данните, дамите са наблюдавани в продължение на десет години, пише The Daily Mail.

Изследователите установяват, че ходенето веднъж седмично намалява вероятността от развитие на сърдечна недостатъчност с 5%, два пъти седмично или повече – с 20% и всеки ден – с 35%. Ако участниците са ходили повече от 45 минути, рискът е намалял с още 25%. Жените, които са ходели бързо, са изправени пред сърдечна недостатъчност с 38% по-рядко от тези, които са ходели нормално. Резултатите не зависят от теглото на участниците и други видове физическа активност.

Между другото, по-рано учените от Университета на Тексас съобщават: физическите упражнения подмладяват сърцето и намаляват риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Започнете да тренирате по-интензивно и редовно до 65-годишна възраст, докато сърцето все още има известна пластичност. Правете упражнения 4-5 пъти седмично. Плувайте и поне половин час ходете бързо.

Освен това, добре е да се знае, че пешеходството подобрява настроението.

Служители на университета в Айова са открили: достатъчно е на ден да се ходи в бърз ход поне няколко минути, за да се подобри настроението. Факт е, че движението се възприема от мозъка като един вид награда.

Добавете коментар