Според изданието The Indian Express практикуването на йога потиска процеса на стареене на мозъка и тялото, като цяло


Съответното заключение е направено от Института по физиология. Положителният ефект на практикуването на йога е свързан с промените в кардиометаболните рискови фактори и мозъчните невротрофични фактори.

Мозъкът се развива до 20-30 години. След това процесът се възпрепятства и след 40 години започва дегенерация. Като част от проучването, 124 здрави и физически активни хора на възраст 20-50 години са разделени на три групи в зависимост от възрастта (20-29 години, 30-39 години и 40-50 години).

Участниците бяха помолени да посещават курсове по йога ежедневно в продължение на три месеца. Оказа се, че в първата група, поради практикуването на йога, налягането е намаляло (от 122/69 на 119/68). То също пада в третата група (от 134/84 до 124/79). Нивото на кортизола, хормон на стреса, също беше взето под внимание. В първата група нивото на хормоните спада от 68,5% на 47,4%. В третата група спадът е от 95% до 72,7% след класовете. Статистически значими данни за втората група не се отчитат.

Допаминът и серотонинът, които повишават мотивацията, концентрацията, подобряват настроението, повишават концентрацията си във всички групи. При понижено ниво на допамин човек преживява депресия, скука или апатия, няма енергия и мотивация да изпълнява дори рутинни задачи.

Освен това, йогата и медитацията могат да подобрят значително не само здравето, но и качеството на живот.

Само за 25 минути йога и медитация човек се настройва положително за постигане на целите, които си е поставил. И все пак медитацията и йогата оказват положително въздействие върху мозъчната функция, способността да контролира емоциите и да увеличава енергийните нива. Това е било установено от експерти от Университета във Ватерло, пише The Daily Mail.