Pin It
16/12 2017

Откритие: отказът от храна поддържа мозъка в тонус

Как да поддържаме мозъка в тонус? Учените са стигнали до извод, който може да се окаже решаващ за здравето на човешкия мозък

mozaka
За да се поддържа мозъка в тонус, е необходимо първо, и преди всичко, да се спазва нормален ритъм на работа и сън.

След това, за да може да работи мозъка в оптимален режим, той има нужда от храна. Но, ето до какъв интересен извод са стигнали учените.

Служители на Националния институт по стареене, САЩ разкриха как да подобрят работата на мозъка. Те залагат на лечебното гладуване, съобщава РИА Новости. Чрез опити с мишки е установено следното. Мозъчните клетки на гризачите, които през определени интервали от време са се въздържали от храна (през ден). това не важи за опитните екземпляри, на които била давана храна в малко по-големи количества, нередовно и всеки ден. Резултатите, получени от теста, важат и за хората.

Според учените, еволюцията има „вина“ за това. Древните хора е трябвало да преживеят немалко периоди на лишаване от храна. И, като получи достъп до храна, тялото незабавно се опитва да използва хранителните ресурси, за да ускори растежа на мозъка.

Този ефект може да бъде свързан с един важен невротрофичен протеин, който се изработва в мозъка. Този протеин се отразява на способността на човек да се учи и да не забравя. Временното и регулярно отказване от храна стимулира растежа на неврони и синапси (невронални връзки). И така нивото на стареене на мозъка намалява. Същото се случва на фона на развитието на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Постенето също така е способно да повиши концентрацията на важен протеин. Така че при мишките, които са били принудени да гладуват, е имало 50% повече невротрофичен мозъчен протеин, отколкото при животните от контролната група.

Добавете коментар